From bean to bar

De cacaoproducten die ik gebruik komen uit Zuid-Amerika, het proces begint bij de cacaovrucht. In deze grote vrucht, zitten de cacaobonen en de cacaoboter. Na het openen van de cacaovrucht, worden de cacaobonen eruit gehaald en word de cacaoboter ook opgevangen.

Maar hoe worden deze cacaobonen dan ineens cacao nibs?

De cacao nibs zijn cacaobonen die eerst geroosterd zijn in een grote oven, daarna stuk voor stuk gepeld om het vliesje eraf te halen. Vervolgens worden de bonen gemalen tot wat kleine stukjes. Als de nibs geroosterd, gepeld en gemalen zijn, word het verpakt en verstuurd naar verschillende landen, zo ook naar mij. Vanaf dan kan het maken van de chocolade echt beginnen.

Maar waar beginnen we en wat zijn nou eigenlijk de ingrediƫnten van chocolade?

In mijn chocolade zitten maar drie ingredienten, namelijk: suiker, cacaobonen (de nibs) en de cacaoboter. Doordat ik de verhoudingen zelf bedacht heb, heb ik op deze manier unieke chocolade ontworpen. Met de juiste hoeveelheid ingrediƫnten, word de chocolade gemalen in een zogeheten Melanger. Dit is een machine die je een beetje kunt vergelijken met een grote vijzel, een ronde kom, met twee wielen die continu een roterende beweging maken. Als eerst doe ik de gesmolten cacaoboter in de machine, vervolgens voeg ik beetje bij beetje de cacaonibs en de suiker toe. Deze machine blijft vervolgens 30 uur (ja echt 30 uur) draaien totdat de massa volledig glad is. Als de machine de chocolade helemaal fijn heeft gemalen, is het klaar voor gebruik en kunnen er heerlijke chocolade repen en bonbons van worden gemaakt!